Kombi bakımı nasıl yapılır, ne zaman yapılır sorusuna yanıt arayanlar için birkaç önemli bilgi paylaşalım.
Yazımızda kombi bakımı nasıl yapılırı anlatmadan önce aslında kombi bakımı nasıl yapılmazı vurgulamak istiyoruz biz.
Öncelikle düşük fiyatla kombi bakımı yapılır şeklindeki söylemlere kulak asmamanızı önermek istiyoruz. Ayrıca belgesi bulunmayan ve bu işi merdiven altı dediğimiz şekilde korsan olarak yapan kişilerden uzak durunuz. Ucuz bir servis hizmeti alayım derken kombiniz daha fazla arızalanabilir ve daha fazla masraflar çıkabilir. Bu arada hiç kimsenin kombiniz bir süpürge ya da bir bez parçası ile temizleyerek onarmasına izin vermeyiniz.
Şimdi asıl konumuza gelelim: Bir Kombi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır, Nasıl Olmalıdır.
Senede en az 1 defa kış gelmeden kombinizi yetki belgesi bulunan teknik servisler tarafından kontrol ettirmelisiniz. İyi bir personel size, kombi bakımı sırasında neler yapacağını anlatacaktır. Periyodik bakımları yapılan kombiler tüm yıl süresince iyi bir performans ile çalışacaktır.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır
Öncelikle kombi kapağını açmadan sıcak su ve kalorifer tesisatı kontrol edilmelidir. Kombinin fanı nasıl çalışıyor bu kontrol edilmeli ve temizliği yapılmalıdır. Cihazın önemli güvenlik parçaları dikkat ile kontrol edilmeli herhangi bir sorun var ise kullanıcıya bu konuda bilgi paylaşılmalıdır.
- Cihazın sıcak su ve kalorifer tesisatı kontrol edilir.
- Kombide toz var ise temizliği yapılır.
- Yanma odası brülör kontrolü yapılır.
- Ana eşanjörü yani su ısınma kazanı kontrol edilir.
- Gaz valf ayarı kontrolü yapılır.
- Elektrik ve elektronik bağlantılar kontrol edilir.
- Otomatik gaz kesme kontrolü yapılır.
- Kalorifer dönüş hattı filtre temizliği yapılır.
- Bacalı kombilerde baca limit sensör kontrolü yapılır.
- Bacanın çekişi kontrol edilir.
- Yoğuşmalı kombilerde ise yoğuşma su haznesinin temizliği yapılır.
- Kalorifer gidiş hattındaki çamur ayrıştırıcı filtrenin temizliği yapılır.
Kombi Bakımı Uzman Ellere Bırakın!
Özellikle soğuk kış dönemi yaklaştığı zaman herkesi bir ısınma telaşı sarmaktadır. Isınma yöntemi olarak en çok tercih edilen sistem olan kaloriferler gündeme gelmeye başlayarak hem bakım işlemleri hem de gelecek olan faturalar düşünülmeye başlar. Bu tedirginlik içerisinde yüksek faturalar ödemek zorunda kalmadan yeterli düzeyde ısınmak isteyen kalorifer kullanıcılarının aklına “Acaba kaloriferimde herhangi bir sorun var mı?” tarzında sorular gelmektedir. Bu sorunun cevabını öğrenmek ve olası arızalanmaların önüne geçebilmek için yapılacak işlem çok açık ve nettir. Yılda en az bir kez olmak üzere, uzman teknik servislere tarafından kalorifer ve kombinizin bakımı yapılmalıdır.
Kombi bakımı, kaloriferinizin düzgün bir şekilde çalışmaya devam etmesi ve soğuk hava şartlarında mağduriyet yaşanmaması için yapılması gereken kolay bir işlemler bütünüdür. Ortalama 2 ile 3 saat arasında süren bu işlemler belirli bir sıra ile hızla gerçekleştirilmektedir. Peki gelelim asıl soruya. Kombi bakımı nasıl yapılmaktadır?
Öncelikle kombinizin normal çalışma gidişatında bir aksaklık olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bunun için kombinin barına ve sıcak su düzeyine bakılır. Herhangi bir problem yok ise bir diğer adıma geçilir. Bu adımda kombi içerisinden su sızıp sızmadığı incelenir. Sızma durumu varsa kaçağın nereden kaynaklandığı tespit edilerek gerekli müdahaleler gerçekleştirilir. Sızma sorunu yoksa bakım işlemlerine hızlıca devam edilir.
Kombinizin Hava Filitlerini Temizlettirdiniz mi?
Kombinin iç kısmına geçilen bu adımda içerideki tozlanmaya bakılır. Gerekli görülürse oluşan toz parçacıkları temizlenir. Sonrasında kombinin yanma bölmesine geçilerek brülör temizliği yapılır. Akabinde kombinin elektrik bağlantılarında bir sorun olup olmadığı gözden geçirilir. Herhangi bir problem yok ise kombinin baca fanına bakılır ve fan temizliği yapılır. Buna hava filtresi de dahil edilir. Son olarak kombinin genişleme tankı kontrol edilerek basınç ayarı yapılır ve böylelikle bakım işlemleri sona ermiş olur.
Bulunulan ortamın sıcaklık düzeyini arttırmak ve bu ortama sıcak su dağılımı yapmak için kullanılan kombiler evlerimizin ve iş yerlerimizin olmazsa olmaz birer parçasıdır. Oldukça az bir yer kaplayan, bir defa alındığında uzun süre kullanılabilen ve günlük hayatımızı kolaylaştıran kombilerin düzenli aralıklar ile teknik uzmanlar tarafından bakımlarının yapılması gerekmektedir. Kombiler işleyiş sistemleri gereği yanlış bir müdahale yapıldığında insan sağlığına zarar verebileceği gibi kullanım aşamasında da büyük özen gösterilmesi gereken cihazlardır.Kombiler daha önceki dönemlerde sıcak su sağlamak için kullanılan şofbenlerle benzer bir işleyişe sahiptir. Kombilerin içerisinde bulunan bakır borular, sirkülasyon mantığı ile içerideki suyu eşanjör vasıtası ile ısıtır ve bu prensip üzerinden çalışmaya devam eder. Bu sistemin belirli aralıklar ile kontrol edilmesi ve bakımdan geçmesi kombinin performansını yüksek düzeyde tutacağı gibi kullanım ömrünü de uzatacaktır.Kombi bakım işlemleri teknik uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu bakım işlemleri sırasında teknisyenler kombinin tüm işleyişini elden geçirmektedir. Öncelikle kombinin dışarıdan belli olan bir arızasının olup olmadığı kontrol edilir. Led ekranında belirli bir hata kodu oluşan kombiler için bakım çalışmalarının yanı sıra onarım faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir.
Kombinin tesisat borularına yerleştirilmiş olan filtreler temizlenerek bakım işlemleri devam etmektedir. Bu filtre temizliği sayesinde yakıttan %20 oranından tasarruf sağlanmaktadır. Devamında kombinin içerisindeki kirli su tamamen boşaltılır ve temizlenmiş olan filtre doğru bir şekilde monte edilerek kombiye tekrar yeterli düzeyde su basılır. Böylelikle kombinin içerisindeki boruların içerisinde birikmiş olan tortulardan da kurtulunur ve tıkanıklıkların neden olabileceği arızalanmaların önüne geçilir.
Küresel değişikliklere bağlı olarak alt yapısal özellikleri sürekli olarak güncellenen ve yenilenen kombilerin değişmeyen tek noktası, düzenli olarak bakıma ihtiyaç duymasıdır. Hangi marka ve model kombi kullanıcısı olursanız olun, bakım masrafından kaçınmak yerine az bir bütçeyle ne kadar çok tasarruf edeceğinizi ve kombinizin ömrünü uzatacağınızı düşünün ve bakım konusunda muhakkak profesyonel kişilerden destek alın.
SIK SORULAN SORULAR
- Petek Bakımı Nasıl Yapılır?
- Temel ihtiyaçlarımızdan biri olan ısınma için en sık kullandığımız sistem kalorifer olmaktadır. Kış aylarının yaklaştığı şu dönemlerde tüm hazırlıklarımızı tamamlamak için kaloriferimize bakım yaptırmamız gerekmektedir.
- Kalorifer Peteği Hiç Isınmıyor
- Bulunulan çevreyi ısıtma amaçlı kullanılan kaloriferlerde yaşadığımız en genel sorun, hiç kuşkusuz kalorifer peteklerinin dönem dönem ısınmıyor oluşudur.
- Kalorifer Peteği Temizleme Fiyatları?
- 2 oda 1 salon olan bir evin kalorifer peteği temizleme işlemi yaklaşık olarak 100-150 TL tutmaktadır. Ancak verdiğimiz örnek farazidir. Net bir fiyat teklifi almak isterseniz, bize iletişim bilgilerimiz aracılığı ile ulaşabilir ve bilgi edinebilirsiniz.
- Kombinin Suyu Nasıl Boşaltılır?
- Kombinizde bir arıza başlangıcı söz konusu olabilir. Kombi ekranında gözüken basınç ekranında olması gereken sayı değerlerinden daha farklı bir değer görüyor olabilirsiniz.
- Kombi Bakımı Ne Kadar Sürede Yapılmalı?
- Periyodik bir şekilde düzenli olarak yaptırmanız gereken kombi bakımı için yetki belgesine sahip bir servisle görüşmeniz önemle tavsiye edilmektedir.
- Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
- Kombiler daha önceki dönemlerde sıcak su sağlamak için kullanılan şofbenlerle benzer bir işleyişe sahiptir. Kombilerin içerisinde bulunan bakır borular, sirkülasyon mantığı ile içerideki suyu eşanjör vasıtası ile ısıtır ve bu prensip üzerinden çalışmaya devam eder.
- Kombi Bakımı Kiracıya mı Ait?
- Yani kısaca diyebiliriz ki masrafların kim tarafından karşılanacağı, teknik servis kontrolleri sonucunda belirlenen arızaya göre kiracı ya da ev sahibine yansıtılabilir.
- Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir yapılır?
- Kar Kombi Servisini arayarak tüm sorularınız hakkında yardım isteyebilirsiniz. Kar kombi Servisi uzman kadrosu ile sizlere kaliteli ve güvenilir hizmet vermektedir.
- Kombi Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
- Kombi duvara asılırken ısı yalıtımı sağlanmalı , antifirizi donmaya karşı korunmalıdır. Kombinizin yanma hanesi ve fan gibi bölümleri temiz tutulmalı, tozları silinmelidir. Radyatörler temizlenmelidir.
- Kombi Arızaları Nelerdir?
- Kombinizin fan motoru arızalanmış olabilir. Kombinizin devir daim motoru arızalanmış olabilir. Kombinizin su haznesinde hava olabilir. Kombinizin üç yollu vanasında bir problem olabilir. Yetkili servisiniz ile irtibata geçiniz.
Yorum Yaz